Przejdź do treści

Niedziela, 17.12.2017

Imieniny: Jolanty, Łukasza, Olimpii

dd 7 6 5 4 3 2 1 12 11 8

Ścieżka do tej strony

Jesteś tutaj: Strona główna > Aktualności
2017-04-10

WIELKANOC W KUCHNI KOCIEWSKIEJ - relacja

Wielkanoc jest najstarszym i najważniejszym świętem chrześcijańskim, obchodzonym na pamiątkę zmartwychwstania Chrystusa. Wiąże się z nią wiele zapomnianych już obyczajów. Wielki Tydzień – ostatni okres Wielkiego Postu – rozpoczyna Niedziela Palmowa, obchodzona na pamiątkę uroczystego wjazdu Jezusa do Jerozolimy. W liturgii Wielki Tydzień to czas zadumy nad męką i śmiercią Jezusa.

W dniu 06 kwietnia  2017 r. Gminny Ośrodek Kultury w Morzeszczynie  już po raz ósmy był organizatorem imprezy artystyczno – kulinarnej pod nazwą „Wielkanoc w kuchni kociewskiej”, która odbyła się w świetlicy GOK w Dzierżążnie.

Celem corocznego przedsięwzięcia  jest promowanie i  kultywowanie wielkanocnych zwyczajów i tradycji. Poprzez tego typu spotkania nawiązujemy do  tradycyjnych zwyczajów i obrzędów, będących świadectwem dawnej tradycji, kultury i sztuki ludowej Kociewia. Przedświąteczne wydarzenie,  stanowiące integralną część  kultury kociewskiej, stwarza możliwości do promowania i prezentacji, nie tylko kuchni kociewskiej, ale także rękodzielnictwa i folkloru.

Swoją obecnością zaszczycili: Pani Krystyna Gierszewska, Prezes Kociewskiego Stowarzyszenia „Forum Kobiet” w Lignowach Szlacheckich,   Pani Mirosława Fandrejewska, w - ce Dyrektor Szkoły Podstawowej, im. Jana III Sobieskiego w Gniewie oraz Danuta Mikołajczak z Kulic, zdobywczyni wielu prestiżowych nagród z konkursów kulinarnych. Obecnie jest szefową kuchni w pięknym, nowo powstałym BRZOZOWYM PARKU w Tymawie, gmina Gniew. Panie przyjęły zaproszenie do udziału w komisji jury, podejmując  się trudnego zadania w wyborze najlepszej potrawy w konkursie na „Najlepszą Regionalną Potrawę Wielkanocną”.

Swoją obecnością zaszczyciło wielu gości, m.in.  w-ce Przew. Rady Gminy, Pan Jan Olech, radni, sołtysi.

Przygotowany program, jak zawsze stworzył  ciekawy,  przedświąteczny klimat.

Imprezę rozpoczęto w duchu kociewskich tradycji i odśpiewano Hymn Kociewski. Na scenę zaproszono dwa lokalne zespoły ludowe, które dodatkowo wsparły odśpiewanie hymnu wraz z obecnymi gośćmi.

O tradycjach wielkanocnych, czyli „co warto wiedzieć i o czym należy pamiętać”, przypomniała wszystkim obecnym, Pani Krystyna Gierszewska, liderka Stowarzyszenia Forum Kobiet oraz autorka wielu  książek kulinarnych.

Na scenie pięknie  zaprezentowały się dwa zespoły ludowe, dziecięcy zespół Pieśni i Tańca „Psiotrowe Gzuby”, prowadzony pod okiem instruktora, Pani Moniki Piekarskiej z GOK-u oraz zespół  Pieśni i Tańca „Psiotrowe Dziywuchy”, działający przy GOK pod okiem Pani Katarzyny Bandźmiery. Choreografią zajmuje się znana promotorka kultury kociewskiej, Pani Mirosława Moller ze Starogardu Gd.

Tego wieczoru, nie zabrakło również kulinarnych emocji. Mieszkańcy gminy mogli przystąpić do  kolejnego, trzeciego konkursu na „Najlepszą Regionalną Potrawę Wielkanocną”, który przeprowadzony został w trzech kategoriach: potrawa wielkanocna,  wielkanocne wyroby piekarnicze i cukiernicze, nalewki i wina. Ogółem, na naszym stole wielkanocnym pojawiło się   29 propozycji  kulinarnych. Powołana komisja w składzie: Krystyna Gierszewska, Mirosława Fandrejewska, Danuta Mikołajczak oraz Barbara Jelitto  degustowała i wybierała, najlepsze według nich smaki  Jurorzy szczególny nacisk kładli na  walory smakowe, estetyczne i pracochłonność dania.

Do degustacji zaproszono również wszystkich obecnych gości, których zadaniem było wybranie jednego „numeru” najlepszej potrawy i przyznanie Nagrody Publiczności.

Na zakończenie podsumowano konkurs. Zwycięzcom wręczono pamiątkowe dyplomy, nagrody rzeczowe i kwiaty.

W czasie imprezy towarzyszył również „mały kiermasz wielkanocny”,  przygotowany  przez  panie z KGW Morzeszczyn. Kiermasz zachwycał swoim pięknym wystrojem i bardzo "cieszył oko". Wystawa niewątpliwie wprawiająca w zachwyt i podziw dla rąk ludzkich. Można było zobaczyć  niepowtarzalne ozdoby wielkanocne, wykonane różną techniką, wyroby koronkarskie, palmy wielkanocne, i wiele innych. Była także możliwość zakupu „dzieł rękodzielniczych”.

Do kącika rękodzielniczego przyłączyła się także ze swoim koszyczkiem „dzieł różnych”, Pani Izabela Grudzień z Olszy.

Pragniemy podziękować wszystkim paniom, które włączyły się w przygotowanie tej dodatkowej atrakcji.

Dziękujemy również, Wójtowi Gminy za coroczne wsparcie i zafundowanie nagród rzeczowych za pierwsze miejsca, jako „NAGRODA WÓJTA”.

Niewątpliwie była to uczta, nie tylko dla ducha, ale i  dla ciała.

Cieszymy się, że po raz kolejny, udało się nam stworzyć dobry klimat i miłą atmosferę.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim za udział i za pomoc w organizacji naszego wspólnego przedsięwzięcia.

Na nadchodzące Święta Wielkanocne życzymy wszystkim wiele spokoju i radości, a w sercach samej pięknej wiosny.

Wszystkich zwycięzców i wyróżnionych w konkursie prezentujemy w załączonym protokole.

GOK Morzeszczyn – Dyrektor Celina Mueller

KGW Morzeszczyn Psiotrowe Gzuby mazurek

wydruk, pdf


Portal współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.